Bernlef

Al slenterend door het vestingstadje van Naarden kan men gedichten op diverse façades ontwaren. Er is door de Vereniging Vestingstad een boekje uitgegeven met een verzameling van deze teksten. Zo trof ik één van mijn lievelingsschrijvers aan, J. Bernlef. In de loop der jaren heb ik meerdere boeken van zijn hand verslonden.

Op bijgaande foto treft men het bijzondere gedicht “HETZELFDE ANDERS” J. Bernlef geboren te Sint-Pancras op 14-01-1937 en overleden te Amsterdam op 29-10-2012. J. Bernlef is het pseudoniem van Hendrik Jan Marsman. Vanaf september 2002 publiceerde hij onder het pseudoniem Bernlef (dus zonder de J.) J. Bernlef gebruikte ook de pseudoniemen Ronnie Appelman, Simon de Haan en Cas de Vries. Hij koos een pseudoniem omdat zijn naam ‘nauwkeurig gelijkluidend is aan de naam van een zeer bekend Nederlands dichter’.

Het pseudoniem ‘Bernlef’ is ontleend aan de blinde Friese dichter ‘Bernlef’ uit de achtste eeuw. Van deze ‘Bernlef’ is verder weinig bekend. Boven de westelijke doorgang van de Martinitoren in Groningen staat een beeld van deze ‘Bernlef’.

Over de biografie van Bernlef is op NEERLANDISTIEK vrij recent het volgende gepubliceerd.