De struikelblokken

Een jongetje dat alles goed zou maken (maar dit niet deed). Ik verwijs uiteraard naar de titel van een boek van Ischa Meijer. Het boek geeft een beeld van de even gecompliceerde als tragische verhouding tussen Ischa en zijn ouders. Zoals gezegd, de weg omhoog was een hele klim. Op de foto ziet u de trap nabij het stadspark van Maastricht. Voor mij als laatbloeier was persoonlijke groei minder evident. Het zich moeten losweken van het ouderlijk huis heeft jaren gekost, ging gepaard met schuldgevoelens, soms met terugkeer. Het vallen en opstaan en verwerken van tegenslagen. Het pad van de adolescentie. Wanneer ik terugkijk op die jaren, dan kan ik zeggen dat focus geheel ontbrak. Je deed maar wat, je probeerde wat en soms ging dat boven verwachting goed. Theoloog dr. M.J. Paul schreef een bijzonder boekje over Struikelblokken, in relatie tot het O.T. (Oude Testament).

Het arbeidzame leven ligt inmiddels achter mij, de fase van mijn leven waarin ik actief aan het werk was, heb ik al enige jaren geleden afgesloten, zodat er eindelijk tijd is om mij onder andere toe te leggen op het schrijven en het fotograferen. Ik ben enorm dankbaar dat ik daar nu de mogelijkheid voor heb. Ik geef hieronder een soort opsomming hoe het creatief bezig zijn een zeer therapeutische uitwerking kan hebben. Het oplossen van de eerder door mij genoemde struikelblokken. 

Creativiteit heeft voor velen en ook voor mij vaak een helende werking en dit heeft wellicht verschillende redenen: Stressvermindering: Creatieve activiteiten zoals fotograferen, schilderen, tekenen, schrijven of muziek maken kunnen helpen om stress te verminderen. Ze bieden een vorm van afleiding en kunnen een meditatief effect hebben. Zelfexpressie: Creativiteit biedt een manier om emoties en gedachten te uiten die moeilijk onder woorden te brengen zijn. Dit kan helpen bij het verwerken van gevoelens en het vinden van innerlijke rust. Verhoogde concentratie en flow: Het bezig zijn met een creatieve taak kan leiden tot een staat van ‘flow’, waarbij je volledig opgaat in de activiteit. Dit verhoogt de concentratie en kan een gevoel van voldoening en geluk geven. Verbeterde stemming: Creatieve activiteiten kunnen endorfines vrijmaken, de zogenaamde ‘gelukshormonen’, wat kan helpen om je stemming te verbeteren en gevoelens van angst en depressie te verminderen.

Graag wil ik nog ingaan op de fenomenologie van Carl Jung. Carl Jung schrijft over “de persona” als zijnde de buitenkant, het ego, de schil. (De persona of ‘het conformerende archetype’ is volgens de jungiaanse psychoanalyse een van de universele archetypische beelden die iedere mens overerft. Volgens de Zwitserse arts en psycholoog Carl Gustav Jung maakt de persona deel uit van de inherente menselijke natuur, de mens als soort).

Tijdens de eerste helft van je leven is die persona nodig om overeind te blijven in de jungle van het leven. Want je hebt heel wat onzekerheid en faalangst te camoufleren niet waar? Nu, oud en wellicht iets wijzer, zie ik terug op mijn meanderend levenspad, de kronkelende weg die meermaals heeft geleid tot duisternis en kwetsuren. Ik kwelde mijzelf onnodig, maar heb ook anderen onnodig en onbewust pijn gedaan met onjuiste benaderingen, door onjuist handelen. Vaak door naïviteit, egoïsme, gestuurd door een nergens op gestoelde hoogmoed. Ik zie terug op periodes van schaduw. Volgens Jung is het een noodzaak dat je die ooit zelf onder ogen komt (Making the dark conscious). Spijt hebben helpt daar niet bij. Schuldgevoelens evenmin. Excuses komen te laat. De depressie heeft lang geduurd en is uiteindelijk overwonnen. Ook een auto-immuunziekte speelde mij in die jaren danig parten en doet dat helaas nog steeds. Het leven met een chronische ziekte is voor mij een leerzaam proces, ik kom daar later op terug bij de thematiek van ‘Dankbaarheid’ , een volgende pagina dewelke deze zomer zal worden gepubliceerd.

(De schaduw betekent in de Jungiaanse psychologie het deel van het onbewuste, bestaande uit verdrongen zwakheden, tekortkomingen en instincten. Het is een van de drie meest herkenbare archetypen, de andere zijn de anima en animus, en de persona).

Op de bovenstaande foto ziet u een beeld “Jongetje aan de waterkant” , door mij gemaakt aan de kade van de gracht in de plaats Weesp. Bij wijze van vertroosting zocht ik vaak en zoek ik nog steeds de waterkant op. Water doet mij goed.