Fotomuseum DH

Vanochtend in Den Haag het fotomuseum bezocht. De aanleiding was een bijzondere expositie, een retrospectief, met werk van de Britse fotograaf Chris Killip. Zeer indrukwekkend, zodanig, dat ik nog een keer terug moet om alles goed in mij op te kunnen nemen.

Chris Killip (1946–2020) was een Britse documentairefotograaf die bekend werd om zijn rauwe en indringende beelden van het leven in werkende klassegemeenschappen in het noorden van Engeland tijdens de economische neergang van de jaren ’70 en ’80. Zijn werk legt de impact van de sluiting van fabrieken, mijnen en andere industrieën vast op het dagelijks leven van gewone mensen.

Killip werd geboren op het eiland Man en begon zijn carrière als commerciële fotograaf, maar al snel schakelde hij over naar documentairefotografie, gedreven door een interesse in de sociale omstandigheden van mensen. Hij vestigde zich in het noordoosten van Engeland, waar hij zijn meest bekende werk maakte, waaronder de fotoserie In Flagrante (1988), een klassiek werk in de Britse fotografiewereld. In zijn beelden toont hij de harde realiteit van werkloosheid, armoede en sociale strijd, vaak met een gevoel van intimiteit en respect voor zijn onderwerpen.

Zijn stijl was sterk beïnvloed door de traditie van sociaal geëngageerde fotografie, en zijn zwart-witfoto’s hebben een tijdloos karakter. Killip gaf later les aan Harvard University, waar hij zijn ervaring en inzichten doorgaf aan nieuwe generaties fotografen.