Oskar Barnack

De grondlegger van het kleinbeeld

Oskar Barnack

Oskar Barnack, een Duitse ingenieur en fotograaf, wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne kleinbeeldfotografie en de bedenker van de eerste Leica-camera. In de vroege 20e eeuw, rond 1913, ontwikkelde hij bij het bedrijf Ernst Leitz Optische Werke in Wetzlar het eerste prototype van een compactcamera die gebruik maakte van 35mm filmmateriaal. Dit was destijds revolutionair, omdat camera’s meestal groot en log waren, vaak met glasplaten werkten en vooral geschikt waren voor studiofotografie. Een video over Oskar Barnack.

Ernst Leitz Museum Wetzlar

Kleinbeeld

Barnack’s idee om het kleinere 35mm filmformaat te gebruiken, dat voordien voornamelijk voor filmprojectors werd ingezet, was gedurfd. Dit formaat maakte niet alleen een compactere camera mogelijk, maar zorgde ook voor een grotere bewegingsvrijheid en het vastleggen van spontane momenten. Zijn prototype, de Ur-Leica genaamd, leidde in 1925 tot de productie van de eerste commerciële Leica-camera, waarmee fotografie werd gedemocratiseerd en toegankelijker werd voor zowel amateurs als professionele fotografen.

Ernst Leitz Museum Wetzlar

Leica Camera

Zijn visie en technische doorbraken beïnvloedden talloze generaties fotografen en maken van de Leica-camera tot op de dag van vandaag een iconisch instrument voor documentaire- en straatfotografie..

Ernst Leitz Museum Wetzlar