Over Paul

Persoonlijk

Het is alweer even geleden dat ik meer dan honderd procent actief was als ondernemer in het bedrijfsleven. Als gevolg van een chronische ziekte zag ik mij genoodzaakt tot het afscheid nemen van dat deel van mijn bestaan en dat deel loslaten was een lang proces.

Om niet in leegte of lethargie te vervallen, het gat waarin sommigen vallen zodra ze met pensioen gaan, vond ik van mijzelf dat ik moest werken aan alternatieven.

Successievelijk hebben deze zich aangediend in de vorm van mantelzorgen, mijn liefde voor de natuur, het lezen van negentiende eeuwse literatuur, alsmede het oppakken van een oude, lang verdrongen en latente hobby, namelijk het fotograferen! 

Fotograferen

Eind jaren zeventig nam ik met een studievriend deel aan een weekje fotoschool bij ODIN te Nijmegen. Toentertijd was ODIN voor Nederland de importeur van Leitz, Leica, Leicaflex Camera’s en toebehoren. Tijdgenoten zullen zich de naam Hans de Zwart, docent en auteur van het LEICA boek, nog kunnen herinneren. Het volgen van die opleiding heeft bijna als vanzelfsprekend geleid tot de aanschaf van de Leica R3, een voor die tijd zeer moderne spiegelreflexcamera. We zijn thans zo’n vijftig jaar verder en analoog is digitaal geworden. Bij de Leicastore in Amsterdam kocht ik de Leica_Q2. Een fullframe camera met vast lichtsterk 28 mm objectief, want het gedoe met lenzen wilde ik nooit meer. In mijn geval is het therapeutisch effect van het fotograferen het stoppen met denken. Het doen is voor mij belangrijker dan het resultaat. Het doen is dus kijken, waarnemen, zoeken, wachten en zo meer. Het stoppen van het denkproces wordt in de moderne tijd mindfullness genoemd.

Tot Slot

Met mijn zeer beperkte energie is het toch mogelijk om dagelijks actief op mijn eigen wijze mindfullness te beoefenen. Van de honderd foto’s gooi ik er negentig weg. Wat overblijft is dat wat men van een amateur fotograaf mag verwachten.

Resumerend, het is geen egoproject, in tegendeel, het is een combinatie van het zich kunnen ontspannen en het beoefenen van een oude hobby. Over het werken met de Leica Q2 later meer.