Thorsten von Overgaard

Thorsten von Overgaard is een in Denemarken geboren schrijver en een meervoudig bekroond fotograaf, gespecialiseerd in portretfotografie en documentairefotografie. Hij is onder ander bekend om zijn artikelen over fotografie en om zijn workshops. De activiteiten van Thorsten zijn zeer uiteenlopend.
Bekendheid heeft hij mede gekregen door zijn artikelen en recensies over fotografie met Leica camera’s. Op zijn website legt hij zeer gedetailleerd in talrijke video’s de voor- en nadelen uit van de Leica camera’s. De meeste modellen komen wel aan bod. Hij heeft een persoonlijke voorkeur voor de meetzoeker camera, zoals de Leica M9, M10 en M11. De verschillen per model worden uitvoerig besproken. Ook de kwaliteiten van de objectieven komen aan de orde. Zijn meest recente video betrof de komst van de Leica SL3, dewelke een upgrade is van de Leica SL2, het model waar ik zelf ook graag mee werk.

Overgaard reist naar meer dan 20 landen per jaar om te fotograferen en om workshops te geven aan fotografen. Op zijn website staat een reisschema. Sommige foto’s zijn verkrijgbaar als gesigneerde edities via galerieën of online via een e-book. Overgaard Workshops zijn ontworpen om deelnemers praktijkervaring, praktische kennis en begeleiding te geven om hun vaardigheden in fotografie te verbeteren. Deze workshops behandelen verschillende aspecten van fotografie, zoals compositie, belichting, camera-instellingen, nabewerking-technieken en storytelling. Deelnemers krijgen de kans om direct te leren van Thorsten von Overgaard, die zijn inzichten, technieken en persoonlijke ervaringen als professioneel fotograaf graag deelt.

Overgaard Workshops staan bekend om hun kleine groepen, waardoor persoonlijke aandacht en op maat gemaakte instructies mogelijk zijn. Ze vinden vaak plaats op visueel boeiende locaties, waardoor deelnemers unieke fotografische mogelijkheden hebben. Of u nu een beginner bent of een gevorderde fotograaf, het bijwonen van een Overgaard Workshop kan een waardevolle ervaring zijn om uw fotografie vaardigheden te verbeteren en uw creatieve visie uit te breiden.
Jaren geleden leerde ik Thorsten van Overgaard al kennen via zijn leerzame video’s op YouTube. Hij viel direct op om zijn bijzondere didactische kwaliteiten. In alle rust presenteert hij de laatste stand van zaken in de wereld van de fotografie. Ook heb ik wel eens een boek bij hem gekocht. Uit het verleden werkte ik met de Leica R3, een analoge spiegelreflex camera. Dankzij Thorsten raakte ik uiteindelijk vertrouwd met de digitale fotografie. Opmerking: Persoonlijk heb ik toestemming van Thorsten gekregen om een stukje over hem te schrijven met gebruik making van een paar foto’s.